Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ-ΗΕΩ
Είναι η πάθηση που προσβάλλει την ωχρά κηλίδα και σχετίζεται με την ηλικία του ατόμου. Εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα άτομα μεγάλης ηλικίας θα προσβληθούν από αυτή την πάθηση. Σημαντικό ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα, η αρτηριοσκλήρυνση (υπέρταση, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμίες).
Ωστόσο είναι πολύ συχνή και βαριά πάθηση. Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο μεγάλης μείωσης της κεντρικής όρασης σε άτομα της τρίτης ηλικίας στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
ΜΟΡΦΕΣ ΗΕΩ
- – υγρά μορφή ή εξιδρωματική
Η ξηρά μορφή είναι η πιο συχνή και ανέρχεται σε ποσοστό 80-90% των ΗΕΩ. Είναι λιγότερο επικίνδυνη και εξελίσσεται συνήθως αργά .Δημιουργεί και αυτή κεντρικά σκοτώματα αλλά οι ασθενείς αυτοί έχουν συνήθως ικανοποιητική έως ανεκτή όραση για πολλά χρόνια.
Υπάρχουν βοηθήματα χαμηλής όρασης, που επιτρέπουν στον ασθενή να εκμεταλλεύεται την περιφερική του όραση και να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η μείωση έως και απώλεια της κεντρικής όρασης σε αυτή την μορφή είναι ραγδαία.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Θολή κεντρική όραση, η οποία δεν γίνεται πάντα έγκαιρα αισθητή, όταν το άλλο μάτι βλέπει καλά.
- Μεταμορφοψίες, δηλαδή οι ευθείες γραμμές γίνονται αντιληπτές σαν καμπύλες, παραμορφωμένες.
Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της ΗΕΩ.Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από μια ορισμένη ηλικία.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΗΕΩ
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ουσιαστική θεραπεία για την υγρά μορφή της ΗΕΩ. Τα Laser και η φωτοδυναμική θεραπεία που εφαρμόστηκαν, είχαν μέτρια αποτελέσματα.
Σήμερα έχουμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας, τους anti-VEGF παράγοντες. Ο παράγοντας VEGF ευθύνεται για την δημιουργία των νέων αγγείων. Χρησιμοποιώντας επομένως παράγοντες anti –VEGF εμποδίζουμε την δημιουργία νεοαγγείων και συνεπώς την εξέλιξη της νόσου.
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς είναι μια χρόνια πάθηση και απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία, της οποίας η διάρκεια μπορεί να είναι από 6 μήνες έως και δυο χρόνια, εάν υπάρχουν υποτροπές.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ;
Κατά την διάρκεια της θεραπείας έχουμε σταθεροποίηση της όρασης στους περισσότερους ασθενείς. Το 1/3 των ασθενών παρουσιάζει και βελτίωση. Επομένως, όσο πιο νωρίς αρχίσει η θεραπεία, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα προκύψουν.