Καταρράκτης
Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, είναι διάφανος στην φυσιολογική του μορφή. Μπορεί όμως να θολώσει με το πέρασμα των χρόνων, από κάποιο τραύμα ή από κάποια εκ γενετής διαταραχή. Έτσι, λιγότερο φως εισχωρεί στο εσωτερικό του οφθαλμού και μειώνεται σταδιακά η όραση.
Είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση και αποτελεί την κυρία αιτία απώλειας της όρασης σε ενηλίκους άνω των 55 ετών. Είναι δηλαδή το αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.
- η μειωμένη μακρινή και κοντινή όραση που δεν αποκαθίσταται πάντα με αλλαγή γυαλιών.
- η μονόφθαλμη διπλωπία
- η εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων και αντιθέσεων
Γενικώς, η ύπαρξη καταρράκτη δυσχεραίνει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου όπως διάβασμα, οδήγηση, παρακολούθηση τηλεόρασης, ράψιμο κ.α. Επιπλέον σε προχωρημένες μορφές, με μεγάλη έκπτωση της οπτικής οξύτητας, η ύπαρξη καταρράκτη θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των ηλικιωμένων ανθρώπων. Ακόμη μπορεί να δημιουργήσει επείγουσες καταστάσεις για τον ίδιο τον οφθαλμό όπως φακοτοπικό γλαύκωμα.
Η θεραπεία του είναι χειρουργική.
Συνηθίζεται να επεμβαίνουμε όταν ο καταρράκτης επηρρεάζει την ποιότητα ζωής και τις καθημερινές ασχολίες του ατόμου. Σίγουρα όμως όταν η οπτική οξύτητα φθάσει στο 5/10.Μετά δυσχεραίνεται η επέμβαση και για τον ασθενή και για τον χειρουργό.
Μέσα από τομή περίπου 3 χιλ του κερατοειδή-clear cornea-και αφαίρεση του κεντρικού τμήματος του προσθίου περιφακίου-καψουλόρρηξη- θρυμματίζεται ο θολωμένος φακός με την βοήθεια των υπερήχων.
Τελευταία άρχισε η εφαρμογή Femtosecond Laser για την δημιουργία όλων των τομών-κερατοειδή και περιφακίου-και την θραύση του θολωμένου φακού.
Επόμενο βήμα είναι η αναρρόφηση των τμημάτων του φακού και η πλύση των υπολειμματικών μαζών. Η τοποθέτηση του τεχνητού ενδοφθάλμιου φακού-ενδοφακού, στον σάκο του περιφακίου που απέμεινε, γίνεται μετά από έγχυση ιξωδοελαστικών ουσιών.
Η επέμβαση του καταρράκτη γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως και ακολουθεί κατάλληλη αγωγή. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση διαρκεί ένα μήνα οπότε και δίδονται γυαλιά , εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Η επιτυχία της επέμβασης ,όσον αφορά στο οπτικό αποτέλεσμα, εξαρτάται και από την ισχύ του τεχνητού ενδοφθάλμιου φακού-ενδοφακού, η οποία προκαθορίζεται με την βοήθεια της βιομετρίας.
Σημαντικότατη η συμβολή της βιομετρίας, η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια δυο οργάνων, του κερατόμετρου και της α-υπερηχογραφίας. Τα δυο αυτά όργανα μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα μηχάνημα.
Σήμερα η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη θεωρείται, και είναι, από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις, με ποσοστό επιτυχίας 98% ή και μεγαλύτερο.
Οι καινοτομίες σε τεχνικές και εργαλεία καθιστούν την διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ.