Μυωπία – Υπερμετρωπία – Αστιγματισμός
Η μυωπία δεν είναι ασθένεια. Τα μάτια του μύωπα είναι απόλυτα φυσιολογικά με τη διαφορά ότι αλλάζει το σχήμα του ματιού, το οποίο έχει μεγαλύτερο αξονικό μήκος, με αποτέλεσμα οι εικόνες να μην εστιάζουν επάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά του.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τους αποκλίνοντες φακούς έτσι ώστε να γίνει η εστίαση στον αμφ/δή. Ένας άλλος λόγος που προκαλεί τη μυωπία είναι η μεγάλη διαθλαστική ισχύς του οπτικού συστήματος κερατοειδής-φακός ή συνδυασμός των παραπάνω.
Είναι η πιο συνηθισμένη οπτική διαταραχή νέων και μεσηλίκων. Περίπου 30% του πληθυσμού είναι μύωπες. Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με γυαλιά, φακούς επαφής και τα τελευταία 30 χρόνια περίπου με Excimer Laser. Πριν από τη χρήση του Excimer Laser δοκιμάστηκε η ακτινωτή κερατοτομή, η οποία σήμερα δεν εφαρμόζεται πια.
Οι μέθοδοι διόρθωσης της μυωπίας με Excimer Laser είναι βασικά:
• Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)
• Lasik
• Femtosecond Lasik
Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)
Είναι η πρώτη μέθοδος που εφαρμόστηκε. Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή με Excimer Laser στηρίζεται στην αφαίρεση λεπτών στοιβάδων του κερατοειδή, με αποτέλεσμα την αλλαγή της καμπυλότητας του και συνεπώς της διαθλαστικής του ισχύος.
Το καταπληκτικό της δράσης του Excimer Laser είναι ότι τα στρώματα του κερατοειδή που «αφαιρούνται», εξαϋλώνονται και γίνονται φωτόνια.
Ορίζεται ο βαθμός της μυωπίας που θέλουμε να διορθώσουμε , δίνεται εντολή στον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος με το Laser και καθορίζεται αυτόματα το ποσό της ενέργειας, οι παλμοί και ο χρόνος που πρέπει να δράσει το Laser ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.
Γίνεται ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων και αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδή. Η δέσμη του Laser δρα στο κέντρο της επιφάνειας του κερατοειδή όπου, σε χρόνο δευτερολέπτων, «αφαιρούνται» πολύ λεπτά στρώματα κερατοειδή με αποτέλεσμα την επιπέδωσή του, η οποία είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι και η μυωπία προς διόρθωση.Η διαδικασία δεν υπερβαίνει τη μισή ώρα.
Στη συνέχεια, ο ασθενής θα πρέπει να φορά φακούς επαφής για 4-5 μέρες, μέχρι τη επιθηλιοποίηση του κερατοειδούς. Με την μεθόδο PRK, ο ασθενής βιώνει κάποιους πόνους κατά το δεύτερο 24ωρο της αποκατάστασης, οι οποίοι βέβαια αντιμετωπίζονται με κατάλληλη αγωγή. Παρέχονται οδηγίες για την μετεγχειρητική αγωγή και ακολουθεί παρακολούθηση.
Σήμερα προτιμάμε την εφαρμογή της PRK σε περιπτώσεις όπου το πάχος του κερατοειδή δεν είναι αρκετό για να εφαρμοστεί η μέθοδος Lasik.
Η διαφορά της μεθόδου Lasik από τη PRK, είναι ότι η εφαρμογή του Laser γίνεται στο εσωτερικό του κερατοειδή και όχι στην επιφάνειά του. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται, με τη βοήθεια ενός χειρουργικού μαχαιριού-μικροκερατόμου, ένας κερατοειδικός κρημνός(flap) που παραμένει συνδεδεμένος μέσω ενός μίσχου με τον υπόλοιπο κερατοειδή.
Ο κρημνός ανασηκώνεται, εφαρμόζεται το Excimer Laser στο αποκαλυφθέν τμήμα του κερατοειδούς και επανατοποθετείται.
Με τη μέθοδο Lasik η αποκατάσταση της τελικής οπτικής οξύτητας είναι σαφώς ταχύτερη. Οι ασθενείς συνήθως έχουν μια ικανοποιητική όραση μέσα σε λίγες ώρες.
Το Femtosecond Laser αποτελεί επανάσταση στη διαθλαστική χειρουργική.
Κανένα νυστέρι-μικροκερατόμος δεν αγγίζει τον κερατοειδή . Όλες οι τομές και η δημιουργία flap γίνονται πλέον με laser. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
• Μηδενίζεται η μικρή πιθανότητα επιπλοκής κατά τη δημιουργία flap.
• Η πίεση του ματιού κατά τη δημιουργία του flap παραμένει φυσιολογική.
• Μειώνεται η πιθανότητα μετεγχειρητικής ξηρότητας.
Η διαφορά τους έγκειται στο διαφορετικό τρόπο δημιουργίας του κρημνού-flap του κερατοειδή. Τα επόμενα στάδια είναι ίδια με της μεθόδου Lasik. Στις δύο τελευταίες μεθόδους η αποκατάσταση της τελικής οπτικής οξύτητας είναι σαφώς ταχύτερη.
Όλες οι επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας γίνονται βάσει διεθνών πρωτοκόλλων. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου για κάθε ασθενή βασίζεται στο αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης. Διενεργείται μια σειρά από λεπτομερείς ηλεκτρονικές εξετάσεις των οποίων τα δεδομένα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό της διόρθωσης και της μεθόδου που θα επιλεγεί.
Η λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού ιστορικού είναι σημαντική. Είναι καλό η επέμβαση να γίνεται σε μύωπες άνω των 21-22 ετών που έχουν σταθερή μυωπία τα τελευταία 2 χρόνια. Κάποιες φορές γίνεται και σε νεαρότερα άτομα, ποτέ όμως κάτω των 18 ετών.
Οι ίδιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται και για τη διόρθωση των ανωτέρω διαθλαστικών ανωμαλιών.
Ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του διαθλαστικού προβλήματος. Μεγάλες διαθλαστικές αμετρωπίες μπορεί να μη διορθωθούν απόλυτα. Το 95% των υποβληθέντων σε επέμβαση δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι.
Στο 90% των υποβληθέντων σε επέμβαση η χρήση γυαλιών δεν είναι πλέον απαραίτητη. Ο στόχος της επέμβασης είναι οι μηδέν διοπτρίες. Αποκλίσεις του ±0,50dpt θεωρούνται φυσιολογικές και συνήθως δεν απαιτείται χρήση γυαλιών.
Μεγαλύτερες αποκλίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε κάποια περιστατικά και οφείλονται στην επουλωτική διαδικασία και στη γονιδιακή πληροφορία του κάθε ασθενή πχ υψηλή μυωπία.
Η διόρθωση του διαθλαστικού προβλήματος με Laser είναι μια επέμβαση και όπως σε όλες τις ιατρικές πράξεις υπάρχουν επιπλοκές όπως μόλυνση, θολερότητες του κερατοειδή, υπό ή υπέρ διόρθωση.